Installatie van Vista zonder activeren

Installatie van Vista op een OEM pc.

Als je netjes een nieuwe pc hebt gekocht met daarop Windows Vista dan komt er een tijd dat je je computer wil herinstalleren.

Natuurlijk kun je dat doen met de bijgeleverde DVD en productcode, het nadeel is alleen dat je vista dan ook weer opnieuw moet activeren.

Nou heb ik daar niet altijd even veel zin in, helemaal omdat dan het aantal keer dat ik een systeem mag herinstalleren vrijwel nooit meer is dan 10 keer.

En tja als ITer kan het vaker nodig zijn (ja ik weet het VMware is perfect voor testen maar soms ben ik te lui om een VMware image te starten denk ik).

Maar goed hier een instructie om vista te installeren zonder dat een activatie nodig is.

Stappen plan

1. Zoek je licentie code (staat meestal op je pc) of gebruik Magical Jelly Bean KeyFinder.

2. Nu moet je het certificaat van je huidige vista installatie gaan bewaren door het volgende te doen.

a. Zorg dat verborgen bestanden worden getoond.

b. Ga naar: c:\windows\serviceProfiles\NetworkService\AppData\Roaming\Microsoft\SoftwareLicensing.

c. Open het bestand tokens.dat met notepad

d. Dit bestand heeft meerdere certificaten maar zoek hier de OEM Certificate, zoek deze door te zoeken naar het tekst blok <?xml en het blok moet eindigen met </r:license>

e. Kopieer het gevonden gedeelte naar een nieuw bestand met als naam bijvoorbeeld certificaat.xrm-ms en bewaar dit bestand op een usb disk of floppy (als je nog een floppy drive hebt).

3. Installeer vista opnieuw met de gevonden product key of zoals op je pc staat maar haal het vinkje weg bij automatisch activeren !!

a. Open een command promt met administrator rechten (type in het zoek velt cmd gevolgd door enter maar hou hierbij de ctrl en shit toets ingedrukt (je start nu cmd met admin rechten).

b. Type nu het volgende commando

slmgr –ilc <drive waar het certificaat staat>\certificaat.xrm-ms

c. Na even wachten zul je zien dat vista is geactiveerd.

Deze opzet kun je ook gebruiken als je images moet testen op bepaalde typen hardware, maar even fout gedacht maar nog niet getest.

Koop bijvoorbeeld 2 of meer van de zelfde computer systemen en 1 incl Windows Vista je zou met deze truc alle andere systemen gratis kunnen activeren :-) ja moet er wel even bij zeggen dat dit niet legaal zal zijn in de ogen van Microsoft maar je wel je genoeg licenties hebt zou je dit mogelijk in een image kunnen bakken. Zelf zou ik bij grotere omgevingen eerder kijken naar een KMS server maar voor kleine bedrijven zonder Enterprise Licentie is dat denk ik geen optie.